• Erica Gonçalves realitzant una passada des del centre del camp. (Foto: Xavi Miró / FAF)
Per Eduard Piera, 03/09/2022 A LES 19:51

Erica Gonçalves lidera la remuntada d'Andorra

Andorra la Vella.- Erica Gonçalves ha liderat a Andorra en el triomf d'aquesta tarda contra Liechtenstein (3-1). La 13 ha destapat el pot de les essències i ha fet un festival d'assitències per crear pcasions de gol per a les seves companyes. La remuntada ha nascut de dos accions a pilota parada que ella ha convertit en passades de gol per Fernàndez i Tizón, que havien sortit des de la banqueta. Resultat just per a les de José Martín, que han dominat per complet el matx.

La primera ocasió clara del partit ha estat al minut 9. Maria Ruzafa, en una pressió després de pèrdua, ha aconseguit robar la pilota en la zona de tres quarts i veient la portera visitant lleugerament avançada, ha picat amb subtilesa per sobre, però la pilota s'ha acabat estavellant contra el pal. Aquesta ocasió només ha fet que ratificar el que es veia durant el primer quart de partit: un domini complet de les de José Martín. Tot i això, una Liechtenstein molt ben posada evitava que les ocasions de gol fossin excessivament clares i aquestes morien en la zona de la frontal. Per contra, la jove defensa de les locals, no passava per angúnies.

La selecció, que avui vestia de blau, sota el marcat 4-4-2 de José Martín buscava la velocitat de les dues puntes d'atac, amb Ruzafa i Ariana Gonçalves, intentant aprofitar el bon peu de Sin, da Cruz i Gonçalves com a llançadores. No menys important era la figura de Carrancà, que en fase ofensiva s'estirava per complet pràcticament convertint-se en una extrem més. Precisament, d'una pressió de Carrancà ha vingut la segona ocasió local; Erica una passada i ho ha intentat des de lluny, però el seu xut ha acabat a les mans de Hubber. Liechtenstein, pràcticament, no passava de la línia de mig camp.

Les centreeuropees han tingu la primera als 25 minuts de joc, quan una falta lateral s'ha convertit amb una jugada assajada que ha acabat amb la pilota a la frontal per la capitana, Fasel, que lliure de marca ha xutat topant-se amb una ben col·locada Maria Cardoso que ha blocat. La rèplica andorrana no s'ha fet esperar. Una nova pressió sobre la sortida visitant de Ruzafa i Ariana ha acabat amb la bola als peus de la 10, que des de tres quarts ha intentat sorprendre la portera que estava descol·locada però Hubber ha reaccionat bé i ha aconseguit rebutjar.

I la injustícia del futbol, al punt de la mitja hora de joc, una falta molt llunyana s'ha enverinat i tancat sobre la porteria de Cardoso, que malgrat ha intentat reaccionar i aturar la pilota en dos temps, el segon rebuig l'ha aprofitat Baltiner, que sobre la línia ha empès l'esfèric per fer pujar el 0-1. El gol no ha canviat la dinàmica del partit, i les andorranes han continuat sovintejant l'àrea de Liechtenstein. Malgrat això, mancava clarividència a l'hora de trobar espai per fer l'última passada. Just abans del descans ha estat a punt d'arribar l'empat. Erica ha sacat amb la seva habitual potència un córner des de la banda dreta i després de deixar-la passar Ruzafa al primer pal, Maria da Cruz ha rematat, topant-se un altre cop amb Hubbner. Però amb el 0-1 s'ha arribat a la mitja part.

Martín sacseja l'equip
Durant el pas pels vestidors, José Martín ha mogut la banqueta i ha donat entrada a Maria Moles i Marina Fernàndez enlloc de Laia Sin i Sònia Carrancà. Aquesta nova situació ha provocat un ball de posicions, atès que la del Levante las Planas s'ha situat a l'eix de la defensa, desplaçant Rosas al lateral dret i Paula al costat esquerra, situant per davant a Blasco. Ariana Gonzçalves ha passat al carril dret, mentre que Erica s'ha situat com a segona punta, deixant la zona ampla del camp a Fernàndez. Guti buscava dotar de més força la pressió en la zona de tres quarts, ja que les ocasions més clares han arribat així. A més a més, amb l'entrada de la capitana, l'equip no perdia la llançadora en la construcció, tot i avançar la 13 a la davantera.

Només sis minuts ha trigat Andorra a tenir la primera ocasió. Una falta escorada a l'extrem esquerre, que semblava idònia per centrar, Erica Gonçalves l'ha convertit en un autèntic míssil, que ha obligat a Hubbner a volar a la seva dreta per enviar a córner. I dos minuts més tard ha arribat l'1-1. De nou, un servei de cantonada botat per la 13, ha trobat a l'acaba d'entrar Marina Fernàndez, que ha rematat amb potència, impossible per a Hubbert. El partit tornava a la casella de sortida, amb tota la segona part per endavant. A partir d'aquí, les locals han fet un pas més endavant, enfortint la pressió i avançant la línia defensiva, fet que ha obligat a Cardoso a estar molt atenta per sortir a l'esquena de les centrals.

José Martín volia la victòria i quan mancaven poc més de vint minuts pel final, ha tornat a sacsejar l'equip per passar a un 3-5-2. Lia, Rosas i Paula han tancat darrer, amb Moles per davant. La del Levante las Planas estava flanquejada per Erica i Marina, quedant Íria com a enllaç. Amb un sistema asimètric, Blasco tenia tot el carril per ella, mentre que Tizón i Ruzafa, amb llibertat de moviments, quedaven en punta. El 2-1 podia arribar en qualsevol moment, especialment a pilota aturada on el guant d'Erica era un perill en cada acció. A falta de 15 pel final, una falta picada per la 13 ha trobat Tizón al punt de penal que, de cap, a punt ha estat de marcar.

I com no podia ser d'una altra manera, el 2-1 l'ha fet pujar la connexió Erica-Tizón. La migcentre ha tornat a servir un impecable servei de cantonada al segon pal on ha trobat el cap de la 22, que ha fet pujar el segon gol local només 10 minuts després d'haver entrat al camp. Liechtenstein, malgrat intentar-ho, no trobava la manera de superar la teranyina que Martín havia muntat a partir de la zona de tres quarts, i la tripleta de centrals locals s'han mostrat, en tot moment, molt segures per rebutjar les pilotades llargues que enviaven les centreeuropees. El 3-1 definitiu l'ha rubricat Maria Ruzafa. En una de les seves clàssiques arrancades, la 10 ha estat objecte de penal. Ella mateixa ha agafat la pilota i ha xutat fort, al centre, mentre Hubber es vencia a la seva esquerra. Treballada victòria andorrana en un partit que han hagut de remuntar.

FITXA TÈCNICA

Andorra: Maria Cardoso; Paula (Laia Solé, 77'), Neus Rosas, Lia Gil, Marta Blasco; Laia Sin (Maria Moles, 46'), Maria da Cruz (Íria, 67'), Erica Gonçalves, Sònia Carrancà (Marina Fernàndez, 46'); Maria Ruzafa (Borja, 92') i Ariana Gonçalves (Tizón, 67').

Liechtenstein: Hubber; Kollman, Batliner, Lohner, Stamplfi (Rinderer, 78'); Fasel, Wiebach (Lattorf, 69'), Tschupp, Gerner, Vogt (Ozcan, 84'); i Mussner.

Gols: 0-1 Baltiner (30'), 1-1 Marina (53'), 2-1 Tizón (79')., 3-1 Maria Ruzafa (p) (90)')

Àrbitre:
Jason Barceló (Gibraltar) assistit pels també gribraltarenys Daniel Gómez i MIchale Macías. Com a quarta àrbitre Marta San Juan (Andorra). Ha amonestat a Fasel.

Centre d'Entrenament de la FAF:150 espectadors.