• Laia Solé es desfà de tres jugadores armènies i aconsegueix passar la pilota. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 11/04/2022 A LES 14:00

La sub19 guanya i completa el millor Pre Europeu de la història

Andorra la Vella.- Espectacular. Excepcional. Apostoflant. Qualsevol adjectiu superlatiu es queda curt per reflectir el que ha aconseguit la selecció sub19 femenina de futbol en la segona fase del Pre Europeu. Les de José Martín, després d'imposar-se a Armènia per 1-3 han acabat en segona posició del seu grup amb 6 dels 9 punts possibles, i només superades per la intractable Eslovàquia. A més a més, les joves jugadores nacionals han guanyat 3 dels darrers 4 partits que han jugat, tots de caràcter oficial demostrant que el futbol femení del Principat gaudeix d'una salut de ferro. El matx l'han presenciat el secretari d'estat d'Esports, Justo Ruiz, el president de la Federació Andorrana de Futbol, Fèlix Àlvarez, i el seleccionador absolut masculí, Koldo Álvarez de Eulate, acompanyats del secretari general de la FAF David Rodrigo.

Les de José Martín que, de sortida, han format amb un 4-3-3, han sortit a guanyar el partit des de la sacada inicial. Als 44 segons, una internada per banda de Maria da Cruz ha acabat amb una centrada que s'ha passejat a poc més de mig metre de la línia de gol, sense trobar rematadora. Armènia era incapaç de treure la pilota del seu camp, ni tan sols mitjançant pilotades llargues, doncs la pressió de les locals en el bloc alt, era asfixiant. La segona ocasió ha arribat al minut tres, i ha estat en idèntica situació però per la banda dreta; da Cruz ha recuperat a la zona ampla, ha obert per Lluch i ha centrat amb força, estavellant la pilota contra la xarxa lateral de la porteria armènia.

Armènia desperta
Amb el pas dels minuts, però, Armènia s'ha anat espolsant de sobre la pressió andorrana. Tot i que no han creat cap ocasió clara de gol en els primers minuts, el partit ha deixat de jugar-se a la seva àrea per viure's en la zona ampla del camp. Per tornar a capgirar el partit, José Martín ha ordenat que Jessica passés al lateral esquerre i ha avançat la posició fins l'extrem de Marta Blasco, amb la voluntat d'augmentar la pressió sobre la defensa armènia. Darrere, la seguretat de la parella de centrals formada per Maria Moles i Lia Gil no concedia ni una sola opció al conjunt de l'Europa de l'Est.

El canvi no ha acabat de reeixir, i les visitants han començat a apropar-se a la porteria d'Andrea Caldas. Precisament seva ha estat la més clara. Una pilotada llarga a l'esquena de les centrals andorranes ha acabat amb un u contra u que la portera ha aconseguit resoldre. No obstant això, Simonyan ha recollit el refús i ha enviat la pilota al fons de la xarxa. El gol, però ha estat anul·lat en estar la davantera més avançada en el moment del primer xut. La reacció armènia, era un fet.La rèplica andorrana no s'ha fet esperar. En la jugada següent, Laia Solé se n'ha anat per la zona de l'extrem esquerre i ha cedit una pilota franca a la frontal, on Lucia ha connectat una forta canonada que s'ha estavellat contra el travesser de la porteria visitant.

A cinc minuts pel descans ha arribat una de les jugades del partit. L'omnipresent Maria da Cruz ha quedat tancada al córnera esquerra. D'esquena i pressionada per Karapetyan, ha trepitjat la pilota, al més pur estil Riquelma, per tirar un túnel i anar-se'n. La seva centrada ha acabat als peus de Blasco que ha xutat amb força, impactant contra una defensa i botant, la pilota ha sortit fregant el pal. En temps de descompte de la primera part, però ha arribat el gerro d'aigua freda. Una jugada, aparentment sense perill, ha acabat amb un desajust defensiu i un mal refús de Jéssica ha superat la seva portera. 0-1 al descans.

Una segona part de somni
La Selecció no ha acusat el cop, i en la primera jugada després de passar pels vestuaris, Laia Solé ha estat objecte d'un clar penal en una internada per la banda dreta. Com en el primer partit, la capitana, Maria Moles, ha estat l'encarregada de transformar la pena màxima. Harutyunyan ha caigut cap a la seva dreta, mentre que la central ha colpejat suau, a mitja alçada, cap a l'altre costat, 1-1. El partit tornava a començar, aquest cop però amb només 45 minuts per endavant.

Només 5 minuts després, Andorra ha donat la volta al marcador. Una nova jugada de Laia Solé ha acabat amb falta prop del vèrtex de l'àrea. Des d'uns 25 metres de distància, la 10 de la Selecció, Gemma Lluch, ha decidit que era un bon lloc per xutar directament. Amb la cama dreta, ha etzibat un fort xut que ha creuat l'àrea i ha entrat per l'escaire esquerre de la porteria armènia per fer pujar l'1-2 al marcador.

Gemma Lluch ha completat el seu festival particular al minut 75. L'extrem ha recollit un rebuig de la portera a una bona acció d'Uma de Vertiz, que la defensa havia tret sobre la mateixa línia per fer pujar l'1-3 al marcador. Els canvis i la diferència en el marcador han fet que la intensitat del darrer quart d'hora baixés. Les armènies, conscients de la dificultat de poder escurçar distàncies, mentre que les de José Martín, en un exercici de saber fer, han volgut evitar qualsevol sobresalt d'última hora i consolidar així la millor classificació de la història del futbol femení andorrà.

FITXA TÈCNICA

Armènia: Harutyunyan; Sargsyan, Karapetyan (Katikyan, 81'), Douzmanian (Avanesyan, 12') (Svetlana, 56'), Danielyan; Yeghyan, Sahakyan, Avetian, Gabrielyan; Avetisyan i Simonyan.

Andorra: Caldas (Alba ISal, 87'); Rosas, Maria Moles, Lia Gil, Marta Blasco; Laia Solé, da Cruz, Lucia; Gemma Lluch 8Chloe, 87'), Zoe Montero (de Vertiz, 46') i Jessica (Celine, 78').

Àrbitre: Merima Celil (Bòsnia i Hercegovina). Assistida per Tamara Dosen (Bòsnia i Hercegovina) i Mirjeta Salla (Albània); com a quarta àrbitre Emanuela Rusta (Albània). ha amonestat a Karapetyan, Sahakyan,

Gols: 1-0 Jéssica (p.p.) (46'), 1-1 Maria Moles (p) (48'), 1-2, Gemma Lluch (53'), 1-3, Gemma Lluch (75').

Estadi Nacional: 300 espectadors.