Dijous 21 de novembre de 2024
|
13:39 H
El president de la Federació Andorrana de Padel, Higini Martínez-Illescas. (Foto: E. P.)

Higini Martínez-Illescas: 'Volem treballar la base del pàdel al país'

Andorra la Vella.- El padel és un esport que està en creixement arreu del món. Andorra no s'escapa de la tendència que viu aquest esport tan jove. En parlem, i com no podia ser d'altra manera entre pistes de padel amb el flamant president de la recent creada Federació Andorrana de Padel, Higini Martínez-Illescas, que parla dels objectius que s'han marcat com a ens federatiu i de com va ser el procediment de creació de la mateixa.

Com neix la idea de crear la Federació Andorrana de Pàdel?
Neix perquè el pàdel s’està estenent molt, hi ha molta afició, i un grup d’aficionats decideix organitzar aquest esport. Molts jugadors estan federats a Catalunya o Espanya perquè aquí no hi ha federació, no s’està treballant la base i no hi ha un rànquing nacional .

Quan va començar el procediment?
El més important era fer uns estatuts adaptats al país. Vam adaptar els estatuts que tenia la federació catalana i aquest procés ha durat entre 7 i 8 mesos. Vam començar a treballar el setembre i des d'aleshores, hem calculat que hi ha uns 1.500 aficionats al país.

Com acaba vostè de president?
El meu perfil encaixa perquè no tenia vinculació a cap club, i fa uns 18 anys que jugo. Jo com a condició vaig posar que calia parlar amb tots els clubs i que ells estiguin d’acord amb que jo estigui al capdavant de la nova federació. I després de fer una ronda de contactes, no hi van haver objeccions.

Quines accions realitzarant?
Es farà un circuit absolut, tan masculí com femení, i també un altre infantil per treballar la base. Això donarà un rànquing nacional. A banda, hem tingut converses amb la Federació Catalana de Pàdel i l’espanyola, per tal que es puguin convalidar els federats, i jugar en les tres federacions amb la mateixa llicència.

Expliqui'ns el circuit nacional.
Aquest any, a la Federació, és difícil crear competicions. Per això volem parlar amb els clubs perquè les seves competicions siguin federades. Al final la FAP és un esforç perquè un esport tiri endavant i hem de buscar la col·laboració amb els clubs. Per això, demanarem que tothom es federi, i a canvi els jugadors tindran una assegurança, suport d’arbitratge i altres avantatges que tindran les competicions privades que ja es fan.

Com ha estat la relació amb Govern?
Ens deixen un espai al CTO i ens donen suport en la part administrativa, i una petita subvenció. Però al final la Federació ha de ser autosuficient, ja sigui amb patrocinadors i les quotes. Aquest any, la quota serà simbòlica perquè tots els clubs i federacions es federin. La farem més barata que el que costa a Catalunya, perquè tothom entri a la FAP.

Creuen que pot arribar algun jugador d'elit?
Pot ser que n’arribi algun. Perquè el pàdel és un esport que té una expansió molt ràpida. Ara mateix tenim el World Padel Tour, que és la màxima competició però és privada. I a banda, la Federació Internacional de Padel està intentant fer una competició també al més alt nivell. Hem de veure com evoluciona però hem de pensar que nosaltres a la FIP hi tindrem veu i vot.

Quins mínims s'han marcat per al primer any?
Treballar la base. Ho hem vist en esquí, que quan es treballa bé arriben els resultats, com és el cas del Joan Verdú. I per això m’agradaria que a un any vista puguem dir que hi ha base i han augmentat les pistes al país.