Divendres 08 de novembre de 2024
|
14:49 H
El secretari d'Estat d'Esports, Justo Ruiz, i el secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, durant la roda de premsa d'aquest dijous. (Foto: M. P.)
Un moment del lliurament de diplomes als representants de les cinc federacions esportives que han participat en la prova pilot. (Foto: M. P.)

L'import de les subvencions a les federacions esportives podria anar lligat a la sostenibilitat el 2023

Andorra la Vella.- A partir del 2022, les federacions esportives que sol·licitin subvencions al ministeri d'Esports hauran d'acreditar l'acompliment de certs criteris mediambientals. Aquesta mesura, malgrat que no afectarà l'import que s'atorgui l'any vinent, sí que pot ser clau de cara al 2023, tal com ha anunciat aquest dijous el secretari d'Estat d'Esports, Justo Ruiz. Tot i això, ha dit, es tracta d'una qüestió que, "de moment, està per determinar". Aquest és un dels criteris que es vol impulsar gràcies a la implementació del codi de bones pràctiques ambientals entre les federacions esportives del país.

De fet, tant Ruiz com el secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, han presentat els resultats de la prova pilot en la qual han participat cinc federacions, que ha servit perquè s'autoavaluessin segons certs criteris i elaborar així el codi de bones pràctiques ambientals. Tot plegat amb l'objectiu d'integrar la perspectiva de sostenibilitat ambiental i respecte de l'entorn natural en el funcionament diari, així com a l'hora d'impulsar esdeveniments i competicions esportives.

La iniciativa s'ha impulsat de manera coordinada i transversal entre els ministeris d'Esports i Medi Ambient, tot i que també ha comptat amb el suport d'Andorra Sostenible, amb la voluntat de donar resposta als objectius establerts a la llei de l'Esport i a la llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc). A més, es tracta d'una qüestió que segueix els criteris fixats al pla de Govern H23.

En la prova pilot han participat les federacions d'handbol, rugbi, natació, judo i vòlei. En el cas del funcionament de les federacions, s'han valorat aspectes com l'eficiència i estalvi energètic, la mobilitat sostenible, les emissions atmosfèriques, l'estalvi d'aigua, la gestió de residus i la informació i la comunicació. Pel que fa als esdeveniments en equipaments al medi natural, s'ha treballat sobre criteris com la gestió de residus, el consum i la compra responsable o la protecció de la biodiversitat. En total s'avaluen una quarantena de criteris ambientals.

Així doncs, en funció del compliment dels criteris establerts, s'atorga un distintiu d'or, plata o bronze que acredita la sostenibilitat de la federació. Aquest dijous s'han lliurat els diplomes a les federacions que han participat en la prova pilot, que ha finalitzat amb quatre medalles de bronze (handbol, rugbi, natació i judo) i una de plata (vòlei).