• Gallagher s'endú la pilota davant la pressió de d'Àlex Rente. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 11/10/2021 A LES 21:56

El pal i l'àrbitre eviten l'empat d'Andorra contra Anglaterra

Andorra la Vella.- La selecció sub21 d'Anglaterra s'ha presentat a l'Estadi Nacional amb un conjunt farcit de jugadors professionals i gairebé tots amb experiència a la Premier League i en equips importants com l'Arsenal, el City o el Leicester. I malgrat comptar amb jugadors d'aquest perfil, Anglaterra només ha pogut guanyar 0-1, i en una jugada d'allò més polèmica, ja que l'àrbitre de Macedònia del Nord, ha fet de pantalla, afavorint el contracop que ha acabat amb gol.

El partit ha transcorregut com volia Andorra. L'entramat defensiu muntat per Eloi Casals, amb una estratègia similar a la que va seguir l'absoluta el passat dissabte, ha aconseguit travar el matx i dificultar la ràpida circulació de pilota que intentava el conjunt anglès, molt més fort físicament. I quan la teranyina fallava, Rodríguez estava molt segur sota pals. Així ha transcorregut el primer quart d'hora, sense grans sobresalts i amb una Anglaterra dominant territorialment però amb Andorra amenaçant en sortir en velocitat a la contra.

Els visitants no trobaven la manera de trencar l'entramat defensiu andorrà i les ocasions més clares arribaven en serveis de cantonada.Pero Rodríguez, molt segur, no ha donat opció. Primer, al minut 21 en enviar a córner una rematada a boca de gol, i just en el següent servei de cantonada, blocant amb autoritat la centrada i llençant el contraatac. Els nervis s'anaven apoderant dels de Lee Carsley, que sens dubte tenien a la memòria el 3-3 de fa tot just un any. Les grades, farcides de joves i nens també tenen present aquest partit i s'han bolcat a animar la sub21.

Mentre tant, al terreny de joc, la dinàmica no canviava; Anglaterra completament travada i sense idees, i quan una jugada individual o una pilota penjada superava la defensa plantejada per Casals, els visitants s'han trobat amb un Ion Rodríguez pletòric tant sota pals com en les centrades laterals.

Un partit en 25 metres
El gran mèrit de la selecció sub21 ha estat aconseguir que el partit es jugués, al llarg de la primera part on volien; en els 25 metres que van des del semi cercle de la frontal de la seva àrea i l'inici de la rodona de mig camp. En aquest context els de Casals han desesperat a Anglaterra, i només allargaven el camp en les ocasions que podien sortir al contraatac. La segona de les claus ha estat la desconnexió d'Smith-Rowe. El davanter de l'Arsenal ha viscut entre amargat i avorrit els primers 45 minuts, excessivament enganxat a l'extrem esquerre i amb molt poca participació. Un fet que els de Carlsey sens dubte han acusat. I amb l'empat a zero s'ha arribat a la conclusió dels primers 45 minuts.

La segona part ha començat sense canvis però amb una Anglaterra més incisiva. Als 30 segons de la represa, Palmer ha rebut a l'extrem dret, ha assegut al seu marcador i ha fet una forta centrada que s'ha passejat a un pam de la línia de gol sense que ningú encertés a empènyer-la. Al 51, una jugada molt similar, en aquesta ocasió per l'altre costat, ha acabat sortint a servei de porteria. La intensitat ha començat a passar factura als andorrans, i als 52 minuts, Klaus Babot ha hagut de ser substituït per lesió, i ha entrat al seu lloc Bienert.

Però els nervis han continuat passant factura a Anglaterra, i en una diputa entre Brewser i Èric Vales, el davanter anglès ha impactat amb la cara de defensa, ha vist la segona groga i ha estat expulsat. Aquest ha estat el moment que ha escollit Carlsey per posar tota la carn a la graella i ha donat entrada al migcampista del Liverpool, Curtis Jones, titular en gran part de la passada temporada i un fixe per Klopp en aquest inici de curs. I el 17 d'Anglaterra ha començat a monopolitzar l'atac, trencant el rígid 4-3-3 amb que els anglesos havien jugat a la primera part, i aprofitant l'espai deixat al centre per l'expulsió de Brewser per actuar amb llibertat de moviments. Andorra s'ha vist obligada a defensar més endarrere, però sense concedir ocasions clares de gol.

I quan millor estava Andorra, que començava a trepitjar àrea ha arribat el 0-1. Un servei de cantonada, en què els de Casals han intentat una jugada d'estratègia, que ha estat entorpida per l'àrbitre, ha facilitat un ràpid contracop que ha conduït Jones, dividint els pocs defenses que tenia davant per acabar assistint a Smith-Rowe, que en l'u contra u ha superat a Rodríguez. Els jugadors locals han protestat a Stojchevski, ja que l'acció s'ha produït per una mala ubicació; la seva resposta ha estat amonestar al capità, Èric Vales. Amb el marcador a favor, els de Carlsey s'han dedicat a tocar i tocar, intentant evitar qualsevol ensurt.

Però els de Casals creien en l'empat i una brillant combinació ha acabat amb la pilota a peus de Bellido, en zona d'extrem esquerre. Després d'un toc de qualitat s'ha desfet del seu marcador i ha posat una tensa centrada al primer pal, que després d'un rebot s'ha estavellat contra el pal de la porteria anglesa. Dos minuts abans, Bienert ha estat objecte d'una clara falta a la frontal de l'àrea que el col·legiat no ha assenyalat, aixecant la ira de la graderia. I en aquest context, s'ha arribat al final dels 90 minuts.

FITXA TÈCNICA

Andorra: Rodríguez; Alonso, Èric Vales, Babot (Bienert, 52'), Rodrigues, Bellido; Pubill (Nkounkou, 84'), Izquierdo, Fernàndez (Gerard Solà 84'), Ot Remolins; i Rosas (Àlex Rente).

Anglaterra: Green; Livramento, Harword-Bellis, Guehl, Thomas; Gallagher, Doyle, Garner (Jones, 56'); Palmer (Gomes, 65'), Brewster i Smith-Rowe (Balogum, 89').

Àbitre: Igor Stojchevski (Macedònia del Nord), assistit per Dejan Nedelkoski i Daniel Vasilevski. Ha amonestat a Brewster (19'), Thomas (40'), Èric Vales (66'), Izquierdo (84'). Ha expulsat Brewster per doble amonestació (55').

Gols: 0-1 Smith-Rowe (66').

Estadi Nacional: 572 espectadors.