Carregant...

Detall de notícia

  • Serni Ribera al Club d'Escacs Geva-CA, que és on juga i entrena. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 17/09/2021 A LES 20:04

'Els escacs han arribat a les escoles i s'ha traspassat la passió a jugadors més joves'

Escaldes-Engordany.- Els escacs són la seva passió des de que de ben petit va aprendre com es movien les peces. Avui, uns quants anys després, en Serni Ribera ha guanyat els dos darrers campionats de Catalunya sub-14. Ara, després dels canvis que ha provocat la pandèmia i de l'aparició de fenòmens com Gambit de Dama, parlem amb ell per que ens expliqui com ho ha viscut i quins reptes afrontarà de cara a la propera temporada. 

Des de quan juga a escacs?
Jugo a escacs desde que tenia quatre anys. Vaig començar a moure les peces, com em van ensenyar, però ho feia només per jugar, per divertir-me únicament.

Quan va començar a competir?
Competeixo des de fa dos anys i mig, de manera més seriosa.

Com és l'experiència de les partides de competició?
Una partida, moltes vegades arribes i tens un senyor davant i impacta molt. Però realment són coses que et fas al cap, però després vas més lleuger i jugues més tranquil, i gaudeixes del joc.

Quan pot durar una partida?
Hem de pensar que, una partida més o menys estàndard, pot durar unes quatre hores o fins i tot una mica més. 

Requereix molt entrenament està focalitzat tanta estona?
Realment hi ha entrenament, però sobretot hi ha passió del joc. Jo per exemple, a la setmana he pogut estar estudiant el joc unes 15 hores. Jo poso tot el meu esforç per millorar perquè els escacs són la meva passió. 

Ha guanyat el campionat de Catalunya dos cops.
Sí. L'any passat i aquest vaig guanyar la sub14 els darrers dos anys (setembre del 2020 i a l'abril del 2021). 

Com ho va fer durant la pandèmia?
A mi em va ajudar. A l'estar a casa, em vaig adonar que podia aprofitar molt el temps i focalitzar-me a treballar escacs i jugar molt per internet. Realment crec que personalment l'aturada em va afavorir.

Notava molta diferència quan jugava on line?
És molt diferent! No té res a veure amb jugar presencial. On line no tens ningú davant, no veus la cara, els seus gestos... I un mateix està més relaxat perquè pots estar escoltant música... Per mi és molt millor poder jugar presencial, que són els escacs de tota la vida.

Parlava dels gestos. Es fixa molt en el llenguatge no verbal del seu rival?
T'hi fixes. Si se sent incòmode o bé si està en la seva zona de confort. Al final, els dos esteu lluitant i voleu guanyar i t'has de fixar en tot. I jo personalment sí, m'hi fixo molt. És la gran diferència entre jugar on line. En directe veus si el teu rival està incòmode, o tu mateix també trasllades sensacions i expresses. No expressar és el millor que pots fer, però això realment és molt difícil!

En una partida, quan s'adona que ha comès un error, com ho gestiona?
Al principi, interiorment, m'ho prenc malament, em dic "Oh, què he fet". Però t'adones que el que has de fer és tenir la ment freda i jugar més concentrat i més precís la resta de la partida.

Els escacs, no tenen edat. Per això li demano, amb qui prefereix jugar, amb gent de la seva edat o adults?
M'agrada més jugar amb gent adulta. La diferència de jugar amb nens, la puntuació que té és la real, perquè ha jugat moltes vegades i és acord al seu nivell. En canvi un nen, té una puntuació més baixa perquè pot ser no ha jugat tant. Amb això vull dir que les puntuacions dels adults s'ajusten més al nivell real, perquè es basa en moltes més partides. 

Com afronta la recta final de la temporada?
M'he proposat treballar el màxim possible, donar el màxim en estudiar escacs, i poder començar la nova temporada i augmentar el meu nivell. Ara mateix tinc 2070 de rànquing i aspiro a finals del 2022 estar a 2200. Comporta molta feina i estudiar molt.

Quins són els seus referents?
Els meus referents, a banda dels meus professors, qualsevol jugador que arriba a un nivell de Gran Mestre o Mestre Internacional, els admiro molt per tot el que han sacrificat per arribar a aquest nivell. Ara els jugadors són molt més joves, els escacs han arribat a les escoles i s'ha traspassat la passió d'un joc de grans a gent molt més jove.

El darrer any, la sèrie Gambit de Dama, ha posat els escacs en el mapa. Quina importància creu que té?
Per als escacs és important. Hi ha altres esports com el futbol que ja tenen molta difusió, però per als escacs sí que crec que és molt important que hi hagi presència als mitjans i més si és en sèries de molta difusió.