Carregant...

Detall de notícia

  • (Foto: )
Per Eduard Piera, 07/09/2021 A LES 11:19

La força de l'especialització

Andorra la Vella.- En el món de l'esport hi ha poques certeses i gairebé cap et porta al camí de l'èxit. Però, admetent que no és una ciència matemàtica, l'especialització dels esportistes és un bon punt de partida. O dit d'una altra manera, és un bon accelerador del què s'hi estigui cultivant. Aquest cap de setmana n'hem tingut un exemple d'allò més clar i ben al costat de casa amb el piragüisme i l'especialització d'una ciutat en un esport tot aprofitant una infraestructura que els va portar els Jocs Olímpics de Barcelona.

Sí, parlo de la gran quantitat de bons palistes que hi ha a la Seu d'Urgell i que aquest cap de setmana s'han lluït a la prova de la Copa del Món que s'ha disputat a la capital alturgellenca. I no només els de la localitat directament, sinó també amb els que hi tenen una vinculació força directa, com és el cas de les tres palistes andorranes que hi van participar.

Amb això què vull dir. Que moltes vegades, les oportunitats cal buscar-les, treballar-les i que per fer que el talent floreixi cal regar-lo, cultivar-lo, cuidar-lo i invertir-hi moltes hores. I òbviament, per encendre tota aquesta fogonada, sempre cal una guspira, ja sigui en forma d'irrupció d'una estrella en un esport sense tradició i que faci de tractor per la resta, o bé mitjançant una instal·lació de primer nivell i fomentant-ne l'ús. Com em deien l'altre dia, pràcticament et posen un rem als dits quan ja saps nadar. I clar... això dóna resultats.

Analitzem... com s'explica sinó que una localitat amb una població de menys de 15.000 habitants pugui colar a dos dels seus veïns en el podi d'una prova de la Copa del Món, i més encara que això no sigui un fet ocasional o puntual, sinó que veure els urgellencs en les primeres posicions en canoa i caiac ja no sorprèn a ningú. L'especialització dels esportistes i comptar amb un canal de piragüisme de primer nivell, hi tenen molt a veure.