Carregant...

Detall de notícia

  • Toni Escobedo durant un dels entrenaments de les jornades AFE. (Foto: AFE)
  • Escobedo primer, i Mantovani darrera amb el braçalet de capità, durant el partit contra l'Alcoià. (Foto: AFE)
Per Eduard Piera, 18/08/2021 A LES 10:05

De l'Engordany a les jornades AFE

Escaldes-Engordany.- La vida del futbolista professional, en la gran majoria dels casos, està molt allunyada del que copa les grans portades de les capçaleres esportives i no té res a veure amb les pluges de milions que s'acostumen a parlar, sinó que és quelcom més proper a la feina que qualsevol persona pot tenir i amb unes preocupacions similars i sobretot, quan s'acaben els contractes, la necessitat de buscar un equip per la nova temporada.

Aquest és el cas del Toni Escobedo, futbolista de Salou que la temporada passada va tenir la seva primera experiència a la Lliga Multisegur a les files de la UE Engordany. "Vaig venir a Andorra perquè el projecte inicial que hi havia a l'Engordany era molt interessant. Jugar a Europa i poder lluitar per guanyar la Lliga, però un cop arrencada la temporada tot es va anar torçant" recorda.

Cal tenir present els problemes de pagament que va arrossegar el club escaldenc al llarg de tota la temporada i que va provocar situacions angoixants als jugadors a qui se'ls va arribar a deure diverses mensualitats. No obstant això, el club ja ha pagat tot el que devia als jugadors com confirma el mateix Escobedo. "Pensàvem que hauríem de prendre alguna mesura més contundent, però per sort tot s'ha arreglat i hem cobrat el que se'ns devia. Però hem passat mesos molt complicats" rememora el futbolista, que un cop acabada la temporada no va renovar amb el club i es troba en cerca de nou destí.

Les jornades AFE

Un cop resolta la situació amb l'Engordany, el Toni havia d'afrontar la tasca que tants jugadors experimenten quan acaba la temporada: buscar un nou equip. En un mercat encara condicionat, sobretot en la seva vessant econòmica, resultava difícil trobar una proposta que fos interessant, i molts jugadors van arribar a l'agost sense signar amb ningú i sense equip per iniciar la pretemporada.

"Aquí és on vaig conèixer les jornades AFE (Associació de Futbolistes Espanyols) que organitza dues estades a l'estiu i una altra a l'hivern per als jugadors afiliats al sindicat i que no tenim equip. Jo m'hi vaig inscriure i vaig tenir la sort de poder entrar a la que va del 9 al 22 d'agost" explica Escobedo. Durant els dies que els jugadors estan en les jornades AFE, aquests viuen una pretemporada com a professionals de Primera Divisió, amb entrenadors, fisioterapeutes, nutricionistes i metges de primer nivell per tal que puguin estar en plena forma si algun equip els truca. I és que tant en els entrenaments com en els partits amistosos que es realitzen, hi ha observadors de clubs de Primera, Segona i categories inferiors, per veure si hi ha alguna perfil interessant.

Entre els 24 jugadors que hi ha en aquesta edició, a banda d'Escobedo, hi ha un altre protagonista del futbol andorrà de la darrera temporada. Es tracta de l'argentí Martín Mantovani, que un cop va acabar la seva vinculació amb l'FC Andorra, i tot i tenir experiència a Primera Divisió amb el Leganés, es troba a hores d'ara sense equip. Un altre futbolista conegut que està lluitant per trobar plaça la pròxima temporada és el porter ex del Girona o del Valladolid, Isaac Becerra. I en edicions anteriors hi va participar fins i tot el camerunès Karlos Kameni.

En Toni valora de manera molt positiva aquesta estada i afirma que "aquests dies aquí, et fan recuperar la il·lusió per jugar a futbol". Durant aquests dies, que s'estan a un ressort de la localitat valenciana d'Oliva, el combinat AFE s'ha enfrontat amb el València Mestalla, a l'Elche Ilicitano i l'Alcoià. "Espero que surti alguna cosa per poder trobar equip de cara la temporada vinent. Ens hi estem esforçant molt" diu Escobedo. I és que al cap i a la fi, el futbol professional també té aquesta realitat. Jugadors que no cobren milionades i han de lluitar fins al darrer dia de mercat per tal de trobar un equip on demostrar la seva vàlua.