Carregant...

Detall de notícia

  • Mònica Dòria fent una de les seves baixades amb caiac. (Foto: )
  • El descens amb canoa que Dòria va fer a Tòquio. (Foto: )
Per Eduard Piera, 13/08/2021 A LES 10:04

'Els esportistes som impacients per naturalesa, volia tenir resultats ja a Tòquio'

Andorra la Vella.- Els esportistes són ambiciosos de mena. Ben just acaba una competició i ja estan pensant en la següent per millorar el que no va acabar de sortir bé, i en definitiva, per acostar-se cada cop més a la perfecció en la seva disciplina. Aquest també és el cas de Mònica Dòria, que tot just acaba d'arribar de Tòquio i ja te la mirada clavada en París 2024 i arrodonir una participació olímpica tant en K1 com en C1 i arrodonir una participació olímpica que a la capital nipona se li va negar per escassos segons.

Com va viure els seus primers Jocs Olímpics?
És una experiència espectacular. L'ambient, la vila... Realment només el fet de poder participar en uns Jocs, de ser allà, podríem dir que ja és com una petita victòria.

Hi havia moltes restriccions a causa de la pandèmia?
N'hi havia més abans que durant els propis Jocs. Nosaltres vam estar en un hotel durant dues setmanes, fent els entrenaments del preoolímpic, i eren restriccions molt bèsties! Només podíem anar del canal a l'hotel i en unes hores molt determinades. Dins l’hotel era tot molt restrictiu. Cap espai fora de l’habitació torns separats per al menjador. Van ser dures aquestes dues setmanes.

I a la Vila Olímpica?
Aquí, la veritat és que l'ambient era una mica més relaxat. Sí que hi continuaven havent restriccions importants, però res a veure amb els del pre ollímpic. A la Vila podies fer una vida més o menys normal; no vaig trobar a faltar res.

Ja en competició, va estar molt a prop de les finals.
Em va saber greu no haver pogut donar el millor de mi i no poder estar a la final, perquè nivell en tenia pels temps que havia fet i hi podia haver entret. Però estem super contents, perquè vam remar bé en totes les baixades, i vam saber portar la pressió de representar un país. He demostrat que tinc capacitat per estar amb les millors.

La va sorprendre alguna de les rivals?
Hi ha moltes noies que a mi em van impactar. Una d’elles és la Maialen, que és de les més grans del circuit, porta molts anys remant, i era conscient que tenia rivals molt potents, i havia de ser capaç de rendir en aquell moment. M'inspira molt. Si vols alguna cosa has de ser persistent i ella en va donar una lliçó.

Aquesta experiència li servirà de cara a París 2024?
I tant, serà molt important. Amb aquesta experiència m’emporto molt aprenentatge, molta informació per extreure conclusions. Però quan estàs a Tòquio vols el resultat allà, som impacients per naturalesa els esportistes. Però tres anys ens donen molt marge.

Coneix ja el canal olímpic de París?
Hi hem entrenat un parell de cops, i bé, és curiós. Éss artificial, amb blocs que poden anar canviant. Però cada canal és un món i el de París però encara el canviaran bastant.

Seguirà la mateixa preparació durant la propera olimpíada?
Sí. Seguiré dinàmica que tenia fins ara, movent-nos per Europa per trobar les millors condicions de canals per adaptar-nos i entrenar. La cita més important serà el mundial del 2023 a Londres que serà on s'establiran les marques per als Jocs de París.

Hi haurà pressió doncs a Londres.
En el nostre esport, es places són molt limitades i sabem que no hi ha wild cars ni res, per això ens hem de treure les castanyes del foc al mundial i l’europeu. Treure la plaça ja era un objectiu per la temporada 2019, i ja hem demostrat que ho podem aconseguir.

Va treure marca el 2019, abans de la pandèmia. Com li va influir en els entrenaments?
Els primers mesos, sobretot, van ser una mica angoixants per la incertesa de saber si es farien els Jocs si no... sabíem que havíem de preparar però no ho podíem fer de la manera habitual. Però després, quan es van post posar, ens ho vam agafar una mica de sobreviure com podem. Entrenar a casa, fer zooms... i al final vam acabar trobant la manera de viure en aquesta bogeria.

Quins reptes té per endavant aquesta temporada?
Ara toca relaxar-me una mica i gaudir de l'esport. Aniré a l'Europeu sub23. Anar a
aquesta competició és voluntat meva. Ara el que busco es gaudir, deixar anar la tensió acumulada i els resultats sortiran. Per la temporada ara mateix, el més important era anar als Jocs, i la resta és extra. No onstant això, itentaré estar al meu millor nivell i a veure què passa!