Escaldes-Engordany.- El món barcelonista de les darreres dues dècades no s'enten sense la figura d'Alfons Godall. Després de ser vicepresident durant els dos primers mandats de Joan Laporta, i ser candidat a la presidència al 2010, l'empresari es va retirar de la primera línia futbolística. Des de fa un any, resideix a la Massana, on es va traslladar amb la seva família buscant més qualitat de vida, en especial pel seu fill Edu. Ara però, amb el retorn de Laporta a la presidència del club, Godall ha rebut l'encomana d'exercir com a vicepresident, però aquest cop de la Fundació del FC Barcelona. Aquesta entrevista es va realitzar abans de l'anunci de la no renovació de Leo Messi pel Barça.
Com va anar el seu retorn al club?
Bé, quan el Jan va decidir que es tornaria a presentar com a candidat, de seguida li vaig enviar un missatge donant-li tot el meu suport. A més a més, quan va venir a Andorra, ens vam trobar i vam estar parlant una bona estona i em va dir que comptava amb mi. No obstant, jo ara mateix tinc una família amb necessitats especials i li vaig dir que no em podia comprometre amb el dia a dia exigent que té un club com el Barça. Però li vaig mostrar predisposició per treballar des de la Fundació. I aquesta setmana, em va arribar el nomenament com a nou vicepresident.
Per quins motius va decidir tornar?
Vaig veure que el Barça, malauradament, en la darrera etapa del mandat de Bartomeu havia entrat en una dinàmica molt negativa tant de prestigi, esportiva i econòmica, amb operacions difícils d'entendre, i estaven portant el Barça cap a un punt molt negatiu. I amb l'esclat de la Covid-19, tots aquests mals presagis es van confirmar i a més a més es van accentuar. A banda dels problemes esportius... el club necessitava una injecció de pa amb tomàquet, un résset i això estic convençut que ho pot fer el Jan.
Com han trobat el club?
La situació és molt complicada, fins i tot molt més del que es preveia quan Laporta va guanyar les eleccions. El procés d'aterratge ha estat llarg, perquè calia veure exactament com estava tot. La situació contractual de jugadors i empleats és complexa, amb salaris molt elevats. Igualment cal recuperar la filosofia Cruyff tant en l'estil de joc com la recuperació de jugadors de la Masia. Igualment, ara ens toca el torn de reestructurar la Fundació.
Què és la Fundació?
Podem dir que és el braç social i que va en paral·lel amb el club. Nosaltres al 2010 vam deixar una Fundació que estava molt lligada amb la política de club i el projecte estrella era l'aliança amb UNICEF. Vam ser el primer equip que va dur al pit la marca UNICEF. Recordem que és l'entitat que s'ocupa de la cura dels nens de tot el món, i amb això ens va semblar que podíem fer realitat el Som més que un club, i a més del segle XXI, perquè ho som en un entorn global. Avui, a diferència de fa un segle, el Barça és estimat a tot el món des del Japó, l'Arabia Saudita fins a Bolíviao el Canadà, i això ho hem de saber aprofitar com la gran marca poliesportiva del món. I ara no sabem quins són els programes que té actius la Fundació.
Quin govern planteja?
Com et deia, el primer que hem de fer és avaluar el que ha fet l'anterior patronat. Veure quins programes estan en funcionament, quins es poden aprofitar i conèixer els contractes que s'hagin signat i les obligacions que aquests tenen. Com a declaració de voluntat, i sense conèixer com estan les coses, et puc dir que volem recuperar un paper protagonista d'UNICEF com hi va haver al 2007-2010. No sé si a la samarreta de manera immediata, però sí que ens agradaria tornar a ser el soci esportiu principal d'UNICEF, sense oblidar-nos però del que passa al nostre entorn.
Expliqui'm això.
Volem conservar i impulsar programes de proximitat, pensats per culers de Catalunya i Andorra. Ja et puc dir com a pare amb nen amb trastorns neurològics severs i discapacitants, m'agradaria poder impulsar un programa d'ajuda a les famílies que no tenen els recursos suficients per donar el suport educatiu i logística, per aquests nens o joves, perquè una família vulnerable una situació d'aquestes encara la fa més vulnerable. M'agradaria molt impulsar programes com aquest i altres similars per ajudar nens i joves que ho estan passant malament per altres malalties com el càncer o ja sigui per accidents.
El més que un club, sempre ha fet referència a la catalanitat del club.
Exactament, i aquesta és l'altra pota que vull enfortir des de la fundació. Perquè malgrat que som un club global, no podem oblidar els nostres orígens ni d'on venim. Per això cal que puguem reforçar la defensa de les tradicions catalanes, la cultura, així com la llengua. Som un club català, de tradició catalana i democràtica, i nosaltres ho volem tenir present en tot moment.
Hauran de fer més difusió del que fa la Fundació?
En la nostra època, la Fundació va tenir gran ressò com a conseqüència d'UNICEF. Això va fer gran la imatge de la Fundació i del club. Està associat en causes solidàries i nobles dona valor. La graella d'sponsoring del club va guanyar valor gràcies a aquesta associació. Per tant sí, farem tot el que puguem perquè les accions siguin conegudes per al soci, el públic en general i per aquelles persones que puguin optar a ser usuàries d'aquests programes.
Costarà tornar on volen? Van canviar UNICEF per Qatar Foundation.
A curt termini hem d'anar fent amb les coses com estan perquè hi ha contractes en vigor, ingressos compromesos o fins i tot s'han percebut bestretes. Però estic segur que recuperar UNICEF com a soci principal serà una de les claus de volta, ja ens va donar molt de prestigi i ara ens donarà una nova oportunitat de creixement com a club.
El fet que vostè s'integri a la Fundació, farà que hi hagi més presència del Barça a Andorra?
Jo ara també sóc membre de la directiva d'AUTEA i ja hem parlat de potenciar alguna línia de treball de la Fundació aquí a Andorra i és un lloc fantàstic per poder organitzar activitats amb persones amb necessitats especials. I per descomptat faré tot el possible perquè les persones que vulguin gaudir del Barça tingui facilitats per anar als partits, al museu o a visitar al club, i segur que podem estudiar una línia de col·laboració entre Andorra i el club.
Quant temps creu que trigaran a implementar el que volen fer?
Nosaltres anirem per feina, tot just aquesta setmana m'han nomenat com a vicepresident, i s'ha d'acabar de constituir el patronat. La directora, la Marta Segú, ja està treballant, ja hem planificat les primeres reunions. Estic segur que ens en sortirem.
A nivell més personal, fa un any que viuen al Principat, com s'hi troben?
Cercàvem un lloc per viure tranquil, amb molta naturalesa, i amb bons serveis per ensenyament i els suports especials que necessiten els nanos com l'Edu. I vam arribar a la conclusió que aquí podríem estar molt bé. Ens han rebut molt bé, tot han sigut facilitats per venir, per escolaritzar l'Eduard, tant des dels serveis de Salut Mental, de la Fundació Privada Nostra Senyora Meritxell i des d'AUTEA. I la veritat que tota la família ens trobem molt a gust aquí.